Πατητή Τσιμεντοκονία - Δάπεδο

ΠΑΤΗΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΚΟΝΙΑ ΣΕ ΔΑΠΕΔΟ

Πατητη Τσιμεντοκονια σε Δαπεδο. Η εφαρμογή πατητης τσιμεντοκονιας σε δάπεδο αποτελεί την πλέον συχνή και συνηθισμένη εφαρμογή. Δημιουργεί μια απόλυτα λεία επιφάνεια με πολύ όμορφο αποτέλεσμα, ενώ ξεγνοιάζετε και από υγρασίες, λερώματα κ.α. Όπως θα δούμε αποτελεί πολύ καλή λύση όχι μόνο για νέες κατασκευές αλλά και για ανακαινίσεις, ενώ ειδικά αν εφαρμόσετε ενδοδαπέδια θέρμανση είναι η πλέον ιδανική επιλογή, αφού λόγω της υψηλής ελαστικότητά της, απορροφά τις συστολές και διαστολές που προκαλούν οι μεταβολές της θερμοκρασίας, χωρίς να απαιτούνται αρμοί.

Βέβαια για να γίνει σωστά η εφαρμογή πρέπει να ακολουθηθούν πιστά και σωστά ορισμένα βήματα, που θα σας παραθέσουμε παρακάτω, αν και η καλύτερη επιλογή σας είναι να εμπιστευθείτε έναν επαγγελματία. Πρώτα από όλα λοιπόν πριν τοποθετηθεί η πατητη τσιμεντοκονια πρέπει να έχουμε προετοιμάσει την επιφάνεια.

Αν πρόκειται για νέα κατασκευή πρέπει να έχει τοποθετηθεί το κατάλληλο υπόστρωμα, με πιο συνηθισμένη επιλογή την απλή τσιμεντοκονία. Από την άλλη σε περιπτώσεις ανακαίνισης, έχετε υπόψη πως μπορεί να τοποθετηθεί πάνω από σχεδόν κάθε προηγούμενη επιφάνεια, από απλό μπετόν έως πλακάκια, μάρμαρα, μωσαϊκά, πατώματα laminate κ.α. Έτσι γλιτώνετε από πολύ κόπο και κόστος για την αποξήλωση, με μόνη παρατήρηση ότι πρέπει να βεβαιωθείτε για τη στατική επάρκεια του δαπέδου. Πλέον λοιπόν μπορούμε να ξεκινήσουμε να δούμε ένα προς ένα τα βήματα:

1. Καθαρίζουμε πολύ προσεκτικά το υπόστρωμα. Φροντίζουμε να είναι απολύτως καθαρό, χωρίς σκόνες ή σαθρά σημεία και πλήρως στεγνό.

2. Για άριστη πρόσφυση (ειδικά σε περιπτώσεις ανακαίνισης) περνάμε ένα χέρι αστάρι (χαλαζιακό υδατοδιαλυτό), με κατανάλωση 200-300 gr/m² και το αφήνουμε να στεγνώσει 2-24 ώρες. Η κατανάλωση και οι ώρες διαφέρουν ανάλογα με τη σύσταση του ασταριού, ενώ ανάλογα με το υπόστρωμα μπορεί να παρακαμφθεί το βήμα αυτό.

3. Κατασκευάζουμε την πατητη τσιμεντοκονια, αναμιγνύοντας τη σκόνη του υλικού με νερό, με τη χρήση δράπανου χαμηλών στροφών, έως ότου το υλικό γίνει μια λεπτόρρευστη μάζα χωρίς σβόλους. Για την ανάμιξη συνήθως η αναλογία είναι 5 με 5,5 ltr καθαρό νερό ανά ένα σακί 25 kg κονιάματος, αλλά καλύτερα να ακολουθήσετε ακριβώς τις οδηγίες της συσκευασίας.

4. Περνάμε την πρώτη στρώση της πατητης τσιμεντοκονιας με σπάτουλα χωρίς δόντια και εγκιβωτίζουμε σε αυτή το υαλόπλεγμα. Εδώ να τονίσουμε ότι το υαλόπλεγμα δεν είναι απαραίτητο και συνήθως επιλέγεται όταν το συνολικό πάχος της εφαρμογής θα ξεπεράσει τα 5 χιλιοστά, που είναι το μέσο πάχος της εφαρμογής.

5. Αφότου στεγνώσει η πρώτη στρώση – ανάλογα και με τις συνθήκες του περιβάλλοντος – περνάμε τη δεύτερη στρώση της τσιμεντοκονίας. Πρέπει ο μάστορας να πατήσει προσεκτικά στην επιφάνεια για να μην την καταστρέψει, ενώ τώρα θα επιλεγεί φαρδιά σπάτουλα, οδοντωτή από τη μια πλευρά και ίσια από την άλλη. Πρώτα γίνεται επίστρωση με την οδοντωτή σπάτουλα, ώστε να εξασφαλιστεί η ισόπαχη στρώση του υλικού σε όλο το δάπεδο, ενώ στη συνέχεια με την ίσια πλευρά επιπεδώνουμε την επιφάνεια. Συνολικά και για δύο στρώσεις η κατανάλωση της πατητης είναι περίπου 7 kg/m², για επιφάνεια πάχους 5 χιλιοστών.

6. Μετά από περίπου 2 ώρες και πριν στεγνώσει πλήρως το δάπεδο, το διαβρέχουμε για να αποφύγουμε πιθανές ρηγματώσεις, ενώ με ένα αφρώδες σκληρό τριβίδι σοβάδων εξομαλύνουμε πλήρως την επιφάνεια.

7. Αν θέλουμε μια ιδιαίτερη εμφάνιση μπορούμε σε αυτό το σημείο να πασπαλίσουμε από πάνω τη χρωστική της επιλογής μας σε σκόνη και με μια ελαφρώς βρεγμένη σπάτουλα διαμορφώνουμε τα σχέδια. Εδώ σίγουρα χρειάζεται ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας που να γνωρίζει τις τεχνοτροπίες της πατητης τσιμεντοκονιας.

8. Έπειτα ακολουθεί το τελικό φινίρισμα της επιφάνειας με μεταλλική ανοξείδωτη σπάτουλα, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και τη λεία υφή.

9. Αφού περάσουν 5 με 20 ημέρες πλένουμε πολύ καλά με αρκετό νερό όλη την επιφάνεια και από πάνω εφαρμόζουμε αδιαβροχοποιητικό βερνίκι, κατά προτίμηση σε 2 χέρια αν θέλετε ένα πραγματικά λείο και αστραφτερό αποτέλεσμα. Το βερνίκι θα προστατέψει την πατητη τσιμεντοκονια από ρύπους, λάδια, χημικά και μικροφθορές, ενώ διατηρεί και τη φυσική όψη του δαπέδου αναλλοίωτη.

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές τα στάδια εφαρμογής της πατητης τσιμεντοκονιας σε δάπεδο,Ανάλογα με τις ανάγκες σας απευθυνθείτε σε μας για να σας συμβουλέψουμε τι ακριβώς ταιριάζει στην περίπτωση σας, ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. όμως μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις, με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν αλλά και με τις ιδιαιτερότητες του δικού σας υποστρώματος. Μια ενδεικτική τιμή κόστους της λύσης αυτής είναι περίπου στα 23-29€/m², όμως καλύτερα να διαβάσετε την πλήρη ανάλυση που έχουμε ετοιμάσει στην ενότητα Πατητη Τσιμεντοκονια Κοστος, για να ενημερωθείτε πλήρως.